2023 @ MANTORP PARK

Detta är historien om 5100.se…

Föreningen och forumet 5100 startades 2007 av oss, ett gäng killar från Linköping, med syftet att köra streetrace och att i framtiden få till någon laglig dragracingtävling. Egentligen startade allt mycket tidigare runt 2000-2001 så kördes det rätt så mycket streetrace i Linköping. Men man kan väl säga att kvaliteten på racen inte var den bästa. Det gjorde att några av oss tog tag i det och fixade till ett par välrace. Det var inte ovanligt med ca 100-150 bilar och ca 3000 pers i publik på dessa race. Inte en olycka, inte en incident, allt flöt på bra, men publikmängden började bli ett problem. Det blev för många som ville titta på och det tog ner kvalitén på racen.

Vi anordnade en utställning, vill påstå att det var en föregångare till mom träffarna som finns nu, med undantaget att vi hade priser i flera klasser, skänkta från flera lokala firmor. Vi hade också PA-system och ett välorganiserat system för hur träffarna skulle läggas upp. Kolla under media för bilder och filmer från dessa historiska arr. 2002-2003 startades Linköping Performance, en hemsida snickrades ihop och ytterligare race kördes. Efter en del uppmärksamhet i lokala skvallerpressen Corren, och en del intermezzon med lokala sheriffen så togs beslutet att försöka få till ett lagligt race. Kommunen kontaktades och vi fick till ett fint samarbete med Mats Johansson, efter fler möten med kommunen, bilsportförbundet och polisen så fick vi klartecken från kommunen att de stödjer oss i försöken med ett lagligt dragracing arrangemang i Linköping. Alla tillstånd införskaffades och allt var klart när det blev ”bonnvägga”, försvaret skulle ha en övning samma dag på samma ställe som vi skulle köra på så det blev till att lägga ner för den gången. 2006 var det dags för nästa försök, denna gången gick det bättre vi samarbetade med SHRA Mantorp som tävlingsteknisk arrangör och vi i 5100 som promotor och arrangör för Linköping Open. Ett lyckat arrangemang med 78 betalande bilar och körning mellan kl 09.00 och 22.00.

Efter detta så har det vart lite dåligt med tid och ork att göra något mer lagligt på Köpetorp, så därför så har nu arbetet tagits upp för ett samarbete med Mantorp Park och ev. arr på denna bana istället. Under 2008 har vi kört en konbana på ICA-lagrets parkering och en konbana på Mantorp Park och även en streetrace cup med ca 30 bilar. Inriktningen för 5100 för 2009 är att arrangera konbana, bankörning och dragracing på Mantorp Park och även sköta tidtagningen på Mantorp Park.

MOTORKLUBB 5100 - SAMARBETSPARTNERS